איך כלבים לומדים?

איך כלבים לומדים?

בעלי כלבים יזהו בקלות שהכלב שלהם למד משהו ולרוב הם יסבירו זאת בעזרת משפטים כמו: ”הכלב שלי יודע שכשאני מוציא את הרצועה הולכים לטיול“ או "הכלב שלי יודע שהוא מקבל חטיף אם הוא מתיישב". אלה משפטים נכונים אך הם לא מסבירים מהו העיקרון שעליו מתבסס תהליך הלמידה שהתרחש אצל הכלב. הבנת העקרונות הבסיסיים חשובה מפני שהיא מאפשרת לנו לייצר למידה מכוונת ושיטתית שמיטיבה איתנו ועם הכלב. במאמר זה אסביר במושגים מדעיים כיצד כלבים (ולמעשה כל בעלי-החיים) לומדים על העולם שסביבם. למידה אסוציאטיבית – קשר בין אירועים/גירויים למידה אסוציאטיבית היא תהליך שבו בעל-החיים לומד לקשר בין שני גירויים, בין גירוי לתגובה או בין התנהגות לתוצאה. שתי הדרכים שבהן מתבצעת למידה כזו הן התניה קלאסית (פאבלובית) והתניה אופרנטית (אינסטרומנטלית). התניה קלאסית (פאבלובית) – מה מתחבר למה? את ההמחשה המפורסמת ביותר להתניה קלאסית ניתן למצוא בניסויים שערך הפסיכולוג הרוסי איוואן פאבלוב. פאבלוב, שחקר את הפיסיולוגיה של מערכת העיכול אצל כלבים, גילה שהכלבים שלו התחילו לרייר בכל פעם שראו את הטכנאי שהאכיל אותם, גם כאשר לא היה אוכל במקום. הוא החליט לחקור את התופעה וערך את הניסוי הבא: הוא צלצל בפעמון ומיד לאחר-מכן הגיש לכלבים אוכל. לאחר שחזר על התהליך מספר פעמים הוא גילה שהכלבים התחילו לרייר למשמע הפעמון גם כשאוכל לא הוגש להם. הכלבים קישרו בין שני הגירויים ולמדו שצלצול הפעמון מנבא אוכל. התניה קלאסית הוא מושג המתאר את התהליך הבא: גירוי מסוים מעורר תגובה מסוימת באופן טבעי (אוכל מעורר תגובה של ריור). מכיוון שהוא מעורר את התגובה באופן טבעי הגירוי נקרא גירוי בלתי מותנה והתגובה נקראת תגובה בלתי-מותנית. לאחר-מכן מוצמד גירוי שני לגירוי הראשון (צלצול פעמון מיד לפני הופעת האוכל). הגירוי השני נקרא גירוי מותנה מכיוון שאינו מייצר את התגובה באופן טבעי. לאחר שהתבצעה אסוציאציה בין שני הגירויים (צלצול פעמון —-) אוכל) ייווצר מצב שבו הגירוי המותנה יעורר תגובה זהה או דומה לתגובה הבלתי מותנית (צלצול פעמון —-) ריור). התגובה לגירוי המותנה נקראת תגובה מותנית. התרשים שמתאר את התהליך נראה כך: אוכל (גירוי בלתי מותנה) —-) ריור (תגובה בלתי מותנית) צלצול פעמון (גירוי מותנה) —-) אוכל (גירוי בלתי מותנה) שני הגירויים מוצמדים שוב ושוב עד שהלומד מבצע את האסוציאציה ואז: צלצול פעמון (גירוי מותנה) —-) ריור (תגובה מותנית) התניות קלאסיות מתרחשות כל הזמן אם נרצה בכך או לא. בעל החיים לא צריך להתנהג בדרך כזו או אחרת כדי שהתניה קלאסית תתרחש. יחד עם זאת, להתניות קלאסיות יש השפעה עצומה על היחס הרגשי וכתוצאה מכך גם על התגובה ההתנהגותית של בעל החיים כלפי גירויים סביבתיים שונים. דוגמאות: אתם אוהבים גלידה? כילדים, אהבתם לרוץ החוצה ולקנות גלידה כששמעתם את המנגינה של האוטו גלידה? אם כן, איך אתם מרגישים כשאתם שומעים את המוסיקה הזאת? הכלב אוהב לצאת לטיול. כשהיה גור פצפון ועוד לא יצא לטיולים הוא לא הגיב בשמחה והתרגשות כשראה את הרצועה. ברגע שנוצרה אסוציאציה בין הרצועה ליציאה לטיול מאוד הוא התחיל להגיב בהתרגשות למראה הרצועה.

התניה אופרנטית (אינסטרומנטלית, סקינריאנית) – איך ההתנהגות שלי משפיעה על הסביבה? המושג התניה אופרנטית מתחבר בראש ובראשונה לפסיכולוג האמריקני ב.פ סקינר שחקר את נושא ההתנהגות אצל בני-אדם ובעלי חיים נוספים. הוא מתאר את התהליך שבו הפרט לומד מהן ההשלכות של התנהגותו וכיצד אותן השלכות משפיעות על ההתנהגות. כדי להבין כיצד התניה אופרנטית פועלת עלינו להכיר חמישה מושגי מפתח:
  • חיזוק חיובי הוספת גירוי נעים כתגובה להתנהגות כך שההתנהגות מופיעה בתדירות או באינטנסיביות גבוהות יותר בעתיד.
הכלב התיישב וקיבל חטיף. כתוצאה מכך הוא שוב התיישב בסיטואציה דומה למחרת.
  • חיזוק שלילי – הסרת גירוי לא נעים כתגובה להתנהגות כך שההתנהגות מופיעה בתדירות או באינטנסיביות גבוהות יותר בעתיד.
לוחצים על הישבן של הכלב ומסירים את הלחץ ברגע שהוא מתיישב. כתוצאה מכך הוא התיישב לבדו בסיטואציה דומה למחרת.
  • ענישה חיובית – הוספת גירוי לא נעים כתגובה להתנהגות כך שההתנהגות מופיעה בתדירות או באינטנסיביות נמוכות יותר בעתיד.
הכלב לעס רהיט ובתגובה צעקתי עליו. כתוצאה מכך הוא פחות לועס רהיטים.
  • ענישה שלילית – הסרה של גירוי נעים כתגובה להתנהגות כך שההתנהגות מופיעה בתדירות או באינטנסיביות נמוכות יותר בעיד.
הכלב נשך אותי בזמן משחק ובתגובה לקחתי לו את הצעצוע. כתוצאה מכך הוא נושך אותי פחות בזמן משחק.
  • הכחדה – כאשר התנהגות שחוזקה בעבר מפסיקה להיות מחוזקת וכתוצאה מהסרת החיזוק הוא נעלמת לחלוטין.
נהגתי להתייחס לכלב כשהוא היה קופץ עליי. הפסקתי להתייחס אליו וכתוצאה מכך הוא לא קופץ עליי יותר. הדבר החשוב להבין כאן הוא: השלכות מניעות התנהגות. התנהגויות שההשלכות שלהן מתגמלות עבור הפרט יופיעו יותר והתנהגויות שההשלכות שלהן אינן מתגמלות ושליליות עבור הפרט יופיעו פחות ולעיתים ייעלמו לחלוטין. מי שמחליט מהו חיזוק, מהו עונש ומהי הכחדה הוא הלומד. רק בדיעבד ניתן להעריך האם התרחש חיזוק, עונש או שהתרחשה הכחדה – על סמך מדידה וניתוח של השינוי ההתנהגותי לאורך זמן.

גם התניה קלאסית וגם התניה אופרנטית יכולות להתרחש אצל כלבים יכולים לקשר רק כאשר האירועים מתרחשים בצמוד אחד לשני. הרצועה הופיעה ומיד מחברים אותה ומתכוננים ליציאה, הכלב התיישב ומיד קיבל חטיף. כלב לא יכול לקשר בין אירועים שקרו בהפרש של שעה או אפילו דקה זה מזה. למידה בלתי אסוציאטיבית – אירוע/גירוי בודד הביטואיציה (התרגלות) הביטואיציה מתרחשת כאשר תגובה התנהגותית פוחתת עקב חשיפה חוזרת לגירוי מסוים. למשל: בפעם הראשונה שהכלב שלכם שמע את הטלפון שלכם מצלצל הוא רץ לבדוק מה קורה. לאחר מספר פעמים הוא כבר הגיב פחות ובהמשך כבר התעלם מהגירוי לחלוטין. הוא הבין שצלצול הטלפון שלכם אינו רלוונטי עבורו ופשוט הפסיק לייחס לו כל חשיבות. במקרים מסוימים בעל-חיים יכול לחזור ולהגיב לגירוי שכבר התרגל אליו בעבר אם הוא לא נחשף לאותו גירוי במשך זמן רב. תהליך זה נקרא החלמה ספונטנית. נניח שגרתם תקופה קרוב לתחנת רכבת והכלב שלכם עבר הביטואיציה לרעש של רכבות. בשלב מסוים עברתם דירה למקום שקט ובמשך זמן רב הכלב לא נחשף לרעש. כשחזרתם לביקור עברה רכבת והכלב שלכם נבהל כאילו לא שמע רכבת מעולם – זו בדיוק התופעה. סנסיטיזציה (ריגוש) בדיוק ההיפך מהביטואיציה. סנסטיזציה מתרחשת כאשר חשיפה חוזרת לגירוי מסוים מגבירה את התגובה. חשיפה חוזרת לגירויים שמעוררים תגובות רגשיות חזקות כמו פחד, למשל, תגרום בדרך-כלל לסנסיטיזציה ולא להביטואיציה (אלא אם מדובר בחשיפה מבוקרת שמתבצעת במסגרת טיפול התנהגותי). דוגמה נפוצה: סופות רעמים. כלבים שפוחדים מסופות רעמים לרוב לא יתרגלו לגירוי כתוצאה מחשיפה חוזרת. הם ימשיכו להגיב לגירוי באותה הצורה ואף בצורה קשה יותר. למידת אי-רלוונטיות זוהי צורת למידה דומה מאוד להביטואיציה, כאשר ההבדל היחיד למעשה הוא שבלמידת אי-רלוונטיות לא תיתכן תופעה של החלמה ספונטנית. במילים אחרות, הכלב לומד שגירוי מסוים פשוט לא רלוונטי עבורו מאחר ואין לו שום השפעה עליו, הוא לומד להתעלם מאותו גירוי, והוא יתעלם ממנו גם אם ייחשף אליו לאחר זמן ארוך שבו לא נתקל בו. למשל: קראתי לכלב שלי כל-כך הרבה פעמים מבלי שהוא יבוא עד שהוא התחיל להתעלם לחלוטין מהקריאה שלי. הפסקתי לקרוא לו למשך כמה חודשים ואז, יום אחד, קראתי לו שוב באותה הצורה. אין הרבה סיכוי שהוא פתאום יגיב. למידה חברתית/למידת חיקוי כשמה כן היא – כלבים יכולים ללמוד גם דרך התבוננות בכלב אחר מבצע התנהגות כלשהי, ואפילו דרך התבוננות בחיה אחרת (כולל בני-אדם) מבצעת התנהגות. במאמר זה ניסיתי לספק הסבר בסיסי על תופעת הלמידה באמצעות שימוש במושגים מדעיים. המאמר מתמקד בכלבים, אך חוקי הלמידה נכונים לגבי כלל בעלי-החיים והם בעצם חוקי טבע לכל דבר ועניין וככל שנבין אותם בצורה טובה יותר כך נוכל לשפר את איכות החיים המשותפת – אנשים וכלבים כאחד. רון מורד – מאלף ומטפל התנהגותי בכלבים
השארת תגובה